"Att varje morgon vakna upp till utsikten över fjäll är oslagbar." - Studentrapport från Tromsö

Lisa Winberg von Friesen som går masterprogrammet i Akvatisk ekologi på Lunds universitet var utbytesstudent på The Arctic University of Norway i Tromsö.

Tromsø

Tromsø är en helt fantastisk stad om du, som jag, är förälskad i natur. Att varje morgon vakna upp till utsikten över fjäll är oslagbar. Både ovan och under ytan finns det väldigt mycket att se och mängden aktiviteter för helger och kvällar tar aldrig slut. Vandra, klättra, dyka, gå på festival, you name it! Det är en förhållandevis liten stad men är trots allt den enda större staden i Nordnorge. Väldigt levande för sin storlek med massor av kultur, spännande matbutiker, marknader och festivaler. Universitetet och fokus på utbildning och forskning är väldigt närvarande vilket ger stora möjligheter för att knyta kontakter för olika projekt.

The Arctic University of Norway, Norges Arktiske Universitet

Universitetet har växt mycket de senaste åren och är väldigt framstående inom Arktisk utbildning och forskning. Det är ett väldigt internationellt universitet med folk från hela världen. Deras fokus ligger över många program med starkt fokus på klimatförändringar då de sker snabbare i Arktis och det därför finns en unik möjlighet att studera effekter och lösningar just här. Min fakultet, NFH (Norges fiskerihøgskole), är väldigt trevlig med fina, välutrustade lokaler och mycket framgångsrika forskare som är väl sammankopplade med kurserna och därmed studenterna. Upplever att det läggs mycket pengar för att erbjuda de bästa kurserna som går.

Mottagande

Alla internationella studenter bjuds in till att delta i Debut week international, vilket är otroligt kul och ett bra sätt att lära känna andra på. Det var väl strukturerat med all nödvändig information blandat med en mängd roliga aktiviteter så som mindre vandringar, fester, grillningar och bad i allt för kallt vatten. Efter denna veckan hade jag ett glapp på drygt 2 veckor innan mina kurser började, och det var en fantastisk möjlighet för att kunna ge sig ut i bergen och vandra och tälta medan det fanns både ljus och tid. När föreläsningarna väl började upplevde jag att alla var väldigt måna om att vi skulle känna oss hemma på fakulteten och ett intresse om vilka vi var.

Boende

Boendesituationen är som överallt inte lätt, men ansöker man som internationell student i tid (=så fort du får antagningsbeskedet, via samskipnaden.no) är det troligt att du i alla fall får ett korridorsrum. Boendena är av varierande standard men okej. Allt från mindre hus med 4-6 personer (t.ex. Mortensnes & ørndalen) till hela våningar med 26 pers (Åsgård, Prestvannet, Breivika). Så beroende på vad man är sugen på kan man prioritera i sin ansökan. Jag bodde på Åsgård och var hur nöjd som helst, även om det hänger mycket på vilka du hamnar med. Utsikten över fjorden och fjällen från 7e våningen går inte av för hackor. Utbudet av egna lägenheter är mycket mer begränsat. Att hitta en privat bostad är inte heller omöjligt men svårare (sök t.ex. finn.no eller ’till leie/ønskes leid Tromsø’ på Facebook). Fundera över var på ön du vill bo (universitetet ligger en bit från centrum), eller borta på Kvaløya eller i Tromsdalen.

Nöjen och fritid

På kvällar och helger är det bara att hoppa i kängorna och ge sig ut. Vandringsmöjligheterna tar aldrig slut och dykningen är fantastisk. Känner man för något mer civiliserat finns det gott om barer, fik, restauranger (även om utbudet av vegetarisk mat är lite begränsat), offentliga föreläsningar, loppisar, storytelling, skridskor på Prestvannet, gemensam matlagning i Tromsø Folkekjøkken, skidåkning, bastubad, olika festivaler (konst, yoga, techno, kulturnatten etc) och så vidare. Man är inte sysslolös.

Kostnader

Norge är som de flesta vet dyrare än i Sverige. Framförallt frukt och grönsaker är rejält mycket högre (och alkohol + äta ute). Men vissa saker är å andra sidan billigare. Kollektivtrafik är dyrt (50kr/resa inom stan) och jag rekommenderar därför cykel (läs: växlad, du får garanterat bra kondis i de backarna). Bostadshyran är rätt hög, något dyrare än i Lund. Betalade runt 3500 nok för mitt korridorsrum (10m2, delat kök och badrum med 13 pers). Beroende på vad du väljer att göra på din fritid kan det bli rätt dyrt. Men lifta är lätt (norrmän är trevliga!) och dumpstra är ett varmt tips. Tåg (till Narvik) + buss (Narvik-Tromsø) till och från Sverige är billigare än att flyga. Missa inte heller gratis utlån av utrustning på Turbo nere i stan bredvid biblioteket.

Övrigt

Åk om du gillar friluftsliv kombinerat med en mysig stad, och om du är intresserad av forskningens framkant i en stadigt förändrande Arktis! Glöm inte att äta våfflor med brunost under norrskenet.

By Lisa Winberg von Friesen
Published Nov. 1, 2017 9:33 AM - Last modified Feb. 20, 2018 9:37 AM