"Man blir virkelig sett" - Studentrapport fra Helsinki

Nora Toiviainen går på bachelorprogrammet i kultur og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Våren 2016 dro hun på utveksling til University of Helsinki, der hun tok emner i sosiologi og sosialpsykologi.

Hvorfor valgte du dette universitetet?

Jeg valgte dette universitetet av flere grunner. Selv har jeg familiebakgrunn fra Finland, og har slekt i Helsinki. I tillegg har det finske skolesystemet fått mye skryt, noe som gjorde meg veldig nysgjerrig. Etter å ha sett på hvilke fag som ble tilbudt bestemte jeg meg for å dra, ettersom det var utrolig mange spennende fag på engelsk, og fag ulike de jeg har vært kjent med i Oslo.

Foto: Privat            Utsikt fra en av båtturene man kan ta til øyene utenfor sentrum.

Stort personlig utbytte

Det absolutt beste med utvekslingsoppholdet for min del var personlig utbytte. Jeg har vokst opp med å kunne en del av språket, og å få det gående igjen var veldig givende. Også veldig gøy å bli ordentlig godt kjent med Helsinki, en by familien min har mye tilknytning til.

University of Helsinki

Faglig sett var det utrolig spennende å kunne prøve fag ulike de som blir tilbudt i Oslo. Mange av fagene er mindre (rundt 5 credits), og med frie studiepoeng var det veldig gøy å kunne velge mellom mange spennende og relevante temaer og fag.

Stort pluss at Finland er et nordisk land, og at de også har svenske fakulteter. Dette gjorde at fagmulighetene var enda større hos meg enn hos utvekslingsstudenter fra andre land. Veldig mange i universitetssystemet snakker både engelsk og svensk, så kommunikasjonen gikk som smurt.

Veldig positivt overrasket over lærerne og foreleserne! Alle var veldig engasjerte, flinke og opptatt av at alle fikk sitt utbytte av undervisningen. Ved at fagene er små og mange, blir klassene også små, noe som gjør at man virkelig blir sett og får gode miljøer i forelesninger og seminarer. Sist men ikke minst var jeg også veldig positivt overrasket over husstanden universitetet tilbød studentene. Veldig fine og nye leiligheter i et nydelig område av Helsinki. Stort pluss med stor og fin badstue (sauna) i kjelleren også.

Foto: Privat          Vappu-fest (1. mai feiring, studentenes dag i Finland) i en lokal park.

Det eneste "negative" jeg kan komme med er at jeg opplevde at det var litt dårlig med informasjon om fagoppsettet før jeg dro, og når jeg kom ned. Mange andre utvekslingsstudenter så ut til å være kjent med hvordan semesteret var oppbygget, noe ikke jeg var. Der nede er det normalt å ta 6 fag på ett semester, og semesteret er delt inn i to perioder, så man tar tre om gangen. I starten gjorde dette meg veldig forvirret, men heldigvis kom jeg ganske fort inn i det med hjelp av andre.

Vil du anbefale andre studenter å dra på utveksling til Helsinki?

Vil absolutt anbefale alle å dra på utveksling til Helsinki. Først og fremst er det en helt fantastisk by med mye å tilby. Jeg opplevde at alt ble tilrettelagt for meg, og at oppholdet gikk helt uten store problemer. Som sagt er det mange spennende fag, fantastiske studentboliger og et veldig hyggelig miljø. Du blir satt i en gruppe med andre utvekslingstudenter og får faddere slik som her hjemme, noe som gjør at du får et nettverk rundt deg med en gang. I tillegg er finnene veldig gode i engelsk, og noen i svensk, så å få lokale venner er også veldig lett!

Sist men ikke minst må jeg også nevne at universitetsbygningene er utrolig sentralt lagt, nesten midt i byen! Fin gåavstand fra studentboligene, og et nydelig område å oppholde seg i.

By Nora Toiviainen
Published Feb. 17, 2017 1:14 PM - Last modified Feb. 20, 2018 9:37 AM