"Et sted ikke så mange andre drar til" - Reisebrev fra Helsinki

Ole Lauvsnes går på bachelorprogrammet i kultur og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Våren 2016 reiste han på utveksling til Universitetet i Helsinki, der han tok bacheloremner i sosialpsykologi.

Hvorfor valgte du dette universitetet?

Jeg dro til Universitetet i Finland fordi jeg ville til et sted hvor ikke så mange andre drar til. Finland er også kjent som landet som kanskje har det beste skole- og utdanningsystemet i verden.

Stor valgfrihet

Det beste med University of Helsinki er den store friheten de har til å velge ulike emner. Finland har, som oss i Norge, to semestre, men hvert semester har igjen to perioder. De fleste emnene (i hvert fall på innenfor sosiologi og sosialpsykologi, samt det svenske fakultetet) er verdt 5 studiepoeng. Man må derfor ta flere emner enn hjemme.

Man kan søke seg inn til undervisning på så mange emner man vil og eventuelt droppe et emnet dersom man ikke liker det eller synes det passer dårlig i graden sin. Dersom man ser at tidsfristen ganske nylig har gått ut for å søke seg til et emne, kan man sende en mail til lederen for det emnet og mest sannsynlig få plass likevel (jeg hadde en eller to som begynte to uker etter at forelesningene hadde startet opp i et av emnene mine).

Det er stort mangfold av ulike emner og mye interessant å velge mellom. Jeg engasjerte meg ikke veldig mye sosialt, men det var mange sosiale happenings å engasjere seg i, med et stort nettverk av utvekslingsstudenter fra mange nasjoner. Man blir best kjent med de utvekslingsstudentene som har søkt seg til samme fakultet som deg selv. Det er de man har en type "fadderuke" med. Man får god innføring av hvordan det elektroniske søknadssystemet fungerer, samt deres versjon av "fronter".

Lurt å gjøre research

Samtidig som det var veldig flott med stor frihet og mangfold i emnevalg osv. kan det bli litt uvant og kanskje litt mye med 6 emner på et semester (da de fleste emnene bare var verdt 5 poeng). Et av emnene jeg tok var veldig forståelig at var 5 poeng, mens et annet hvor jeg hadde forelesninger over en mye lenger periode, med både en "semesteroppgave" og skoleeksamen føltes mer som et 10 poengs fag, slik som hjemme. I tillegg hadde jeg et obligatorisk emne jeg måtte erstatte fra UiO (hadde bare 20 frie studiepoeng).

De to emnene jeg hadde for å erstatte dette faget hadde ikke forelesninger på vårsemesteret så jeg måtte ta det de kaller "book exam"; nemlig lese alle bøkene og materialet selv og ta eksamen ut i fra det, uten noen forelesningshjelp. Det ble litt mye med 4 andre emner i tillegg til dette, så jeg valgte å bare fullføre 20 poeng på utvekslingsoppholdet mitt. Skal derfor ta et ekstra 10 poengsfag ved UiO i stedet et senere semester.

Det er derfor lurt å gjøre mer research gjennom den finske "emnesøknadsweben" (den heter Weboodi) enn det jeg gjorde. Man får tilgang til denne lenge før man drar. Kan også være lurt å konferere på mail med kontaktpersonen du får i Finland eller direkte med professoren i det faget man vurderer dersom man er usikker på noe. Læreren/professoren i emnene står listet på emnesidene i Weboodi.

Studentbolig og priser

Om man får utvekslingsplass ved Universitetet i Helsinki vil du i den fortsettende prosessen automatisk måtte søke om studentbolig for oppholdet ditt. Om du drar sammen med noen vil du kunne navngi dem så dere kan bo sammen. Jeg bodde med kjæresten min og vi betalte i underkant av 5000 kr i måneden (5000 kr i depositum kommer i tillegg). Vi hadde VASKEHJELP (!!!) annenhver uke som vasket hele boligen med unntak av kjøkkenet, byttet sengetøy og skiftet håndkleder!!

Prisene ellers på dagligvarer er noe lavere enn i Norge (selv med veldig høy eurokurs under mitt opphold). Helsinki har mange spisesteder og 3 ganger under mitt opphold var det en type "restaurant-uke" hvor de fleste spisestedene har flere av sine mest populære retter til 10 euro.

Vil du anbefale andre studenter å velge dette universitetet?

Jeg vil sterkt anbefale Universitetet i Helsinki! Det faglige tilbudet er strålende med et mangfold av valgmuligheter.

Av Ole Lauvsnes
Publisert 17. feb. 2017 13:10 - Sist endret 17. feb. 2017 13:10