"Fortsatt litt annerledes" - Reisebrev fra Stockholm

Shirin Rostamalipour er student i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo. Høsten 2015 dro hun på utveksling til Stockholms Universitet, der hun tok emner i statsvitenskap.

Hvorfor valgte du å reise til Stockholm?

Grunnen til at jeg valgte Stockholm var beliggenhet. Jeg har familie der, så det ble som å flytte hjem for en liten stund. Siden dette var min andre utveksling i graden, var det godt å studere et sted som var kjent.

Suverene fag

Det beste med utvekslingsoppholdet var fagene og det sosiale. Jeg likte måten fagene var satt opp på. Det passet meg utmerket at fagene var delt opp i perioder slik at man har et fag, så eksamen, før man fortsetter på et nytt fag. Fagene var også mer "aktive" enn det jeg er vant med her hjemme (kanskje det er fordi fagene jeg har i graden min er mer passive historie-fag). Fagene krever deltagelse på en annen måte enn det jeg er vant til, og undervisningen består av frivillige forelesninger og obligatoriske seminarer.

Jeg vil anbefale Stockholms Universitet på det sterkeste. Jeg synes fagene er suverene. Det eneste som er litt kjipt er at fagene er 7,5 poeng, og derfor ikke samsvarer 100% med de fagene som er på UiO. Dette kan fikses når man kommer hjem. Det er bare litt kjipt å bruke tid på å fikse det i ettertid. Universitetet er flink til å gi informasjon om ting, og gjennom studentforeningen for man ukentlig epost om hva som skjer i Stockholm eller på campus.

Studentbolig og studentforeninger

Det sosiale er også veldig bra, men man er nødt til å gjøre en innsats. Det var litt vanskelig å dra alene, men i løpet av orienteringsuka ble jeg kjent med andre utvekslingsstudenter og ble inkludert i en rekke ting. Jeg tror at for å virkelig komme inn i det sosiale er det lurt å bo i studentboliger. Siden jeg bodde hjemme, gikk jeg glipp av en rekke ting bare fordi jeg ikke var på campus.

Når det er sagt: det er en rekke studentforeninger der (men ikke like bra som i Oslo), og ved å melde seg inn i hovedforeningene til fakultetet man går på blir man invitert til en rekke hendelser. Dette anbefales på det sterkeste, selv om det koster litt.

Jeg hadde stort sett bare positive erfaringer med oppholdet. Det eneste jeg synes var vanskelig var at høstsemesteret sluttet i midten av januar. Det ble litt vanskelig med eksamen, flytting og reise tilbake til Oslo på to dager før vårsemesteret begynte for fullt hjemme. Ble en litt vanskelig start i Oslo.

Likt, men annerledes

Fordelen med å velge Norden er at det er "lettere". Det er svært likt Norge, men fortsatt litt annerledes. Du kan som oftest bruke ditt eget språk (jeg snakket for det meste engelsk siden svensker har litt trøbbel med å forstå min trønderske dialekt). Med mindre du er en person som vil på utveksling fordi du vil utforske en annerledes kultur, er de Nordiske landene glimrende. Jeg er svært fornøyd med mitt opphold i Stockholm.

Vil du anbefale andre studenter å dra til Stockholm?

Stockholm er en kjempefin by og det er masse å finne på der, uansett hvilke interesser en har. Det er også billigere for studenter å være her, og med de pengene man får av Lånekassen vil jeg tro at de fleste lever bedre her som studenter enn hjemme i Oslo. Når det gjelder det sosiale så er Stockholm et supert sted å bo, så lenge en gjør en innsats i begynnelsen. Snakk med folk, ble med på arrangementer og bli medlem i studentforeninger. Svensker er åpne og inkluderende, så det er lett å finne seg venner så lenge en er åpen for å slå av en prat med fremmede.

Av Shirin Rostamalipour
Publisert 17. feb. 2017 13:10 - Sist endret 17. feb. 2017 13:10